Възпитаници на кино школа „Братя Люмиер“ разговаряха с актрисата Любов Любчева за киното на Георги Дюлгеров

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

В поредното издание на рубриката на кино школа „Братя Люмиер“ „Децата и Госпожата питат“ гост чрез видео връзка бе кино актрисата Любов Любчева. Тя е позната на българските зрители с ролите си във филмите на режисьора Георги Дюлгеров „Черната лястовица“, „Хубава си, мила моя“, „Козелът“, „Буферна зона“, от филма на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“, в късометражния филм „Дърво без корен“ на Рузие Хасанова. Поводът за гостуването й бе предстоящият открит урок, който младите кинематографисти ще имат през 2024 г., посветен на рождения ден на българското кино.

Откритият урок е под надслов „ Българското кино – малкият остров на големите надежди“ и негов домакин ще бъде отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – гр. Варна. Децата имат за задача да представят творчески портрети на български творци от киното.

Една от темите е творческият път на режисьора Георги Дюлгеров. През 2023 г. бе отбелязан 80 г. от рождението на режисьора, като през тази година той представи новия си филм „Записки по едно предателство“ и новата си книга „Биография на моите филми – 2 част“.

Любов Любчева разказа за своето начало като актриса – тя прави своя дебют с главна роля във филма „Черната лястовица“ – на 17 години без опит Любов попада сред утвърдените имена на българското кино. Кино актрисата разказа с вълнение истории за запознанството си с актьора Руси Чанев и с режисьорката Иглика Трифонова, консултира децата за поведението им пред камера и подготовката при изграждането на една роля, а Калоян Панов, Божана Станева, Георги Димитров и Манол Михов бяха сред най-любопитните участници и задаваха въпроси на своя гост. Поредният аудиокаст от съвместната среща по традиция  ще се излъчи в предаването на БНР-Варна „Улица „Събота“.

В наши дни Любов Любчева е учител по български език и литература и преподава в столично училище. На въпроса на Манол Михов: кой е най-любимият й филм с нейно участие, тя отговори така: „Черната лястовица, защото там има магия – едно момиче се превръща в лястовичка, за да бъде свободна“.