Възпитаници на кино школа „Братя Люмиер“ ще бъдат част от младежкото жури на „Любовта е лудост“ 2023

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Божана Станева и Александра Славова от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, са избрани за членове на младежкото жури на МФФ „Любовта е лудост“ 2023. Божана е участвала с текст за българския филм „Изкуството да падаш“, като по този начин се вписва в регламента за кандидатстване.

„Имаше няколко деца от школата, които се престрашиха сами да участват в конкурса за младежко жури, сред тях са Александра Славова, която е пратила текст за предизвикалия във Варна през юни бурни реакции филм „Близо“ и Калоян Панов с есе за „Български кораб потъва в бурно море“. След като предложих информацията за фестивала и по този начин провокирах децата към участие, не съм им помагала със съвети или пък редакции на текстове за филмите, които са били в програмата на организаторите, защото смятам, че тези, които са в школата втора-трета година са достатъчно големи за преодоляване на подобни препятствия и вече могат да се справят сами. По същия начин подходих и в майсторския си клас в Бургас по време на Международния филмов фестивал през юли, където разказах за  варненския филмов фестивал „Любовта е лудост“ и представих регламента за младежко жури. Дадох посоки за кандидатстване и един от учениците ми там, а именно Константин Кръстев, ми съобщи, че са го избрали. С МФФ „Любовта е лудост “ съм била винаги в специфична връзка, поради факта, че почти 20 години пиша за форума в различни медии, а последните ми текстове са публикувани в сайта, където и учениците ми пишат. Надявам се, че скоро ще се вникне в идеята за подобно сътрудничество – с акредитация на 2-3 деца от школата, да се отразяват най-интересните кино заглавия от „Любовта е лудост“, нещо, което отдавна правим съвместно с други фестивали като: „Златна роза“ и Световен фестивал на анимационния филм – Варна. Мисля, че в тази посока усилията ми бяха възнаградени в Бургас – децата написаха в сайта kinoto.bg добри анализи, които бяха посрещнати с адмирации от зрителите и организаторите. Така един фестивал мултиплицира своята дейност от развлекателна и в образователна с реални резултати.
Радвам се, че Божана и Александра ще имат възможност да видят различни филми, ще обогатят своята палитра от преживявания и ще се запознаят с други почитатели на киното на тяхната възраст.“, сподели Елица Матеева – художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“.

Кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс, гр. Варна, е в очакване на своите нови дарования, записванията продължават до 31 август.