Възпитаниците на школа “Братя Люмиер“ ще се представят с изложба и късометражно кино в “Нощта на театрите“

Архив

На 16.11. от 18.00 ч. в рамките на инициативата „Нощта на театрите“, възпитаници от кино школа „Братя Люмиер“ ще се изявят със своя проект от фотографска изложба и късометражно кино, обединени под названието „Преди спектакъла“. Събитието ще се проведе във фоайето на първи балкон на ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна.

„ Дали половин година е кратък или дълъг период, за да почувстваш театралната сцена като приятел? Сигурна съм, че децата, които попаднаха за първи път  на репетиция в театъра са били почти като Колумб при откриването на Америка, защото видяха нещо, което не се случва всеки ден. В театъра те се запознаха с други, вече големи деца, които също си играят като тях, но играта им е хем забавна, хем много отговорна и с мисия. Всичко започна от една премиера през април, а после в горещите дни на лятото, скрити в прохладата на театъра, слушайки небрежните разговори на чайките, между Вазов, Гогол, стигнахме и до Дарио Фо. И така тези деца бяха двубой-ници, после женитба-ри , а преди месец  дори се превърнаха в ценители на голямата италианска фамилия и най-вече на прекрасните италиански къщовници. Понякога с децата идваха и техните родители, пленени от магията на театъра. След първата репетиция идваха повторно, защото театърът се оказа сладък вирус, полепва и после няма спасение!


Люмиерчетата, както ги наричам, записваха с телефони, с фотоапартчета и с една голяма камера, по-голяма от притежателя й-малкият Максим. Въоръжени с тази „безподобна“ техника всички снимахме с идеята да открием интересното, да се учим да работим заедно така, както го правят по-опитните по време на репетициите. Докато работихме в театъра, се учехме на дисциплина, на търпение, на любов към работата. Ние записвахме откъси от „Двубой“, „Женитба“, „Само за жени“ и всички заедно сглобихме нашите филмчета. Те са детските ни запечатани спомени и преживелици за времето, прекарано заедно „преди спектакъла“ да се роди. След всяка репетиция имаше въпроси, понякога мненията за видяното не съвпадаха по между ни, но най-важното е, че децата заобичаха работата на актьорите и осъзнаха, че всеки спектакъл е отговор на усилията на един екип, в който девизът „един за всички, всички за един“ важи на пълни обороти. И когато някой попита нашите Люмиерчета днес: „какво правите в театъра, нали се занимавате с кино?“ те вече знаят как да отговорят, защото са разбрали, че независимо от терена, правилата винаги са едни и същи преди спектакъла, преди дубъла, преди да започне голямото вълшебство. Вълшебствата се случват, когато сме безкрайно любопитни към света и сърцата ни са отворени към непознатото, различното, новото!“

Елица Матеева – художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“