Възпитаник на „ДМП – Европейски мост“ бе сред участниците в Националната конференция “Младежко участие”

Архив Школа по гражданско образование "Детски и младежки парламент - Европейски мост"

Даница Костова, възпитаник на школа по гражданско образование „ДМП – Европейски мост“ бе сред малцината варненски участници в Националната младежка конференция „Младежко участие“, която се проведе в столицата между 9 и 11 май т.г.

Кандидатите за включване във форума надхвърлили многократно очакваното, което наложило провеждането на допълнителна селекция. От Варна били избрани общо четирима младежи. Даница Костова била сред тях.

„На конференцията бяха представени резултатите от проучване за наличните инструменти за младежко участие на общинско ниво.“, сподели варненката след своето завръщане. Участниците обсъждали също и различни инструменти за подкрепа при изработка на общинските стратегии за младежта, създаване на общински програми и функциониране на Консултативен младежки съвет към съответната Община.

„Срещнахме се с водещи експерти в младежкия сектор и имахме възможността да участваме в изготвянето на стратегия, която презентирахме пред народни представители.“, каза още Костова. Участниците в конференцията получили и покана да присъстват на заседание в Народното събрание.

Организаторите на форума им направили тур в София, по време на който младежите станали свидетели на светлинно шоу пред НДК, посветено на Деня на Европа.

Младежката конференция е била осъществена по проект „Диалог и участие за всички“, в подкрепа на изпълнението на Диалога на ЕС по въпросите за младежта на национално ниво, част от официалния календар със събитията, организирани по повод Европейската година на младежта 2022 г.