Виртуозна бургаска пианистка вдъхновява млади варненски таланти

Вдъхновяващи срещи Школа по пиано

Снимка: Емилиян Ялъмов

Виртуозната бургаска пианистка Мартина Табакова се срещна с възпитаници на Боряна Шопова от школа „Пиано“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Това стана броени минути преди генералната репетиция на клавирния рецитал „Съвременност“, който Табакова изнесе в Градската художествена галерия на морската ни столица заедно с Костадин Георгиев – Калки. Пианистката говори пред младите таланти за своите първи музикални стъпки и първите си преподаватели. Разкри кои са любимите й композитори и как се справя със сценичната треска. Табакова даде също ценни напътствия на младите пианисти и отговори на любопитните им въпроси.

„Мартина Табакова е роденa в голям музикантски род. Завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, София.

Израства професионално и творчески благодарение на знаменити педагози като професор Марина Капацинская и Дмитрий Башкиров.

Мартина е лауреат на международни и национални конкурси. Концертира в България, Европа, Русия. Носител е на стипендии от Министерство на културата и Национален фонд „Култура“. През 2022г. е отличена с престижната награда „Златно перо“ на Кантус Фирмус и галерия „Макта“ за постижения в областта на културата.“, пише в биографията й.

Срещата й с възпитаниците на Боряна Шопова бе в рамките на проект „Вдъхновяващи срещи“, който вече има над 50 издания и среща деца от различните школи на ОДК с успели личности от културния и обществен живот на страната и чужбина.