Вилиана Иванова, журналист: „Изкуството, киното, театърът са любов завинаги!“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Журналистката Вилиана Иванова бе последният гост за м. април в рубриката на кино школа „Братя Люмиер“ „Децата и Госпожата питат“. Пред младите хора тя разказа, че се е озовала във Варна след любов към театралното изкуство. Иванова е родена в София, но като студентка се запознава с бъдещия си съпруг, който е актьор по професия. Журналистката спомена плеяда от режисьори, чиито спектакли е имала възможност да види на столична сцена. Един от най-интересните театри за нея през 70-те години на миналия век е „Сълза и смях“, под ръководството на актьора Стойчо Мазгалов.

Гостенката сподели своя журналистически опит от работата си във вестник „Народно дело“ и БНТ2. Младежите я попитаха за разликата при създаването на конструкцията на документални и игрални филми, а Вилиана им показа, че документалното кино носи винаги изненада, защото екипът е подчинен на случайността на ситуацията. Като пример тя им сподели един от броевете на документалната постпродукция „Репетиция“- БНТ2.

В нея поради екстремни обстоятелства се налага да се комбинират интервютата на актьорите от спектакъла „Двубой“ на сцената на ТМПЦ-Варна, с това на театралния критик. Младежите с изненада откриха участието на художественият ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ Елица Матеева във филма. Иванова разказа, че за конкретния епизод й се наложило да покани допълнително гост, защото дължината се оказва по-кратка от предвиденото. Така се включва и мнението на още един участник в процеса. За своята дейност, като автор на документалната постпродукция „Репетиция“, Вилиана Иванова е носител на награда „Варна“.