Вестник „НахОДКи“ прие нови членове в редакционната си колегия

Архив Вестник "Находки" Литературен клуб и младежки медиен център "Касталия" Школа по гражданско образование "Детски и младежки парламент - Европейски мост" Школа по фотография "Позитив"

Вестник „НахОДКи“, безплатно периодично издание на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, прие нови членове в редакционната си колегия. Това стана на тържествена церемония, състояла се в сградата на РБ „П. Славейков“. Там младите репортери получиха Етичен кодекс на българските медии, който неизменно да им напомня, че журналистиката е преди всичко отговорност, както и първите си прес карти, с които да се легитимират при работата си.

Новите попълнения са възпитаници на школите „Касталия“, „ДМП – Европейски мост“ и „Позитив“. Поздрав към всички поднесе г-жа Монка Николова, директор на Общински детски комплекс.

Първият брой на вестник „НахОДКи“ излезе през февруари 2019 г. До този момент са реализирани общо 14 бр., в които са поместени над 150 статии и интервюта. Младите репортери са имали възможност за срещи и разговори с журналисти от световните медии Figaro , Le Monde,  The New York Times.

Журналистите от „НахОДКи“ са правили интервюта и са отразявали събития, в рамките на проект „Вдъхновяващи срещи“,  които са били с участието на актьорите: Диана Любенова, Кръстю Лафазанов, Койна Русева, Яна Маринова, Теди Москов, Васил Найденов, Калин Вельов, Йордан Караджов и мн. др.

Самите журналисти пък са били гости в телевизионните предавания „Знание.БГ“ на БНТ2, както и „100% будни“ и „България в 60 минути“ на БНТ.

Вестникът е носител на първи места в най-големите национални конкурси за ученическа журналистика, както и на специалната награда на Община Разград „Златен пегас“. В тясно сътрудничество с екип на БНТ2, ръководен от г-жа Светлана Ганчева, репортерите на ОДК имат изработени и три телевизионни репортажа, с два от които са участвали в международни младежки медийни конкурси. Репортажът „Зад маската на театъра“ бе отличен със специална награда от журито на фестивала „Арлекин“, а „Черно море. За хората и рибите“ бе удостоен с награда, на името на акад. Хачо Бояджиев.

На новоприетите репортери предстоят посещения в БНТ, Радио Варна, Му-Ви ТВ, медийния център към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, както и динамична работа по отразяване на най-значимите събития, свързани с ЦПЛР – ОДК, гр. Варна и предстоящите големи годишнини на институцията и част от нейните школи.

Сред специалните гости на церемонията бяха г-жа Радка Калчева, директор на РБ „П. Славейков“, г-жа Милослава Георгиева, експерт „Връзки с обществеността“ към ВСУ „Черноризец Храбър“ и др.