Вестник „НахОДКи“ празуна трети рожден ден с изложба в РБ „П. Славейков“

Архив Вестник "Находки" Литературен клуб и младежки медиен център "Касталия"

Снимки: инж. Елвира Георгиева, ръководиел на школа „Позитив“

Своя трети рожден ден отбеляза вестник „НахОДКи“, безплатното издание на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Това стана с откриването на изложба „Ученическите вестници на Варна“, организирана от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

„Изложбата представя вестниците на младите хора, писани от деца за деца, чиято традиция днес продължава вестник НахОДКи – издание на Литературен клуб и младежки медиен център „Касталия” към ОДК-Варна. В изложбата можете да видите първия ученически вестник на Варна “Виделина” (1931 г.), други ученически вестници, излизали през годините, постери и снимки с любопитна информация“, посочват в официалната си уеб страница библиотекарите.

Събитието бе уважено от г-жа Радка Калчева, директор на РБ „П. Славейков“, г-жа Кристиана Димчева и Емил Демирев, главни библиотекари, д-р Цветелина Войчева, Американска читалня,  г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна, инж. Елвира Георгиева, ръководител на школа „Позитив“, представители на медиите.

Магдалена Маркова, ръководител на школа „Касталия“, направи кратка равносметка на отминалото време. За трите години от своето създаване и въпреки сложната пандемична обстановка в последните две, вестникът има издадени 11 бр. и се работи по нов, който ще бъде тематичен. 140 са статиите и интервютата, публикувани от децата. „НахОДКи“ е носител на първи места в най-големите национални конкурси за ученическа журналистика.  Беше подчертана и ползотворната работа с изявени журналисти от регионалните и национални медии, които влизат в ролята на ментори на младите си колеги. По проекта „Вдъхновяващи срещи“, зад който стои консултантът на „НахОДКи“  и организатор в ОДК Емилиян Ялъмов, учениците са имали възможност да контактуват с Георги Тошев от bTV, Даниела Фархи от вестник „Труд“, Валерия Василева от Радио Варна, Наталия Господинова от Дарик радио, Мария Касимова – Моасе от „Капитал LIGHT“ и мн. др.

В резултат на сътрудничеството си с редакторката на предаването „Знание.БГ“ на БНТ2 от Варна г-жа Светлана Ганчева, се родиха и два телевизионни репортажа – „Зад маската на театъра“ и друг, посветен на 90 години от обособяването на Детски и средношколски отдел във Варненската библиотека. „Зад маската на театъра“ донесе на учениците от ОДК грамоти за журналистически телевизионен дебют от БНТ, както и специална награда от Международния фестивал за младежко и медийно изкуство „Арлекин“.

По случай своя трети рожден ден младите журналисти получиха специален поздравителен адрес от проф. д-р Петър Христов , ректор на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. В края на събитието бе разрязана и празнична торта.

Изложбата „Ученическите вестници на Варна“ може да бъде разгледана във фоайето на РБ „П. Славейков“ до 1 март т.г.