Велина Христова: Програмите са инструмент за нашето творчество

Архив Школа "Графичен дизайн"

Снимка: Архив ОДК

Г-жо Христова, Вие ръководите една от новите школи в ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.

Да, ръководя школата по графичен дизайн към ОДК, която се нарича „Велани“. Наименованието й всъщност е малка трансформация на името ми.

Разкажете ни малко повече за себе си.

Цял живот рисувам и се обучавам в сферата на изобразителното изкуство . Завършила съм Художествена гимназия в Пловдив и школи в София. Изучавала  съм графичен дизайн в Националната художествена академия „Николай Павлович“, в класа на професор Иван Газдов. 25 години съм се занимавала с различни дейности, свързани с рекламата и графичния дизайн – собствена рекламна агенция, издаване на книги, създаване на различни рекламни продукти, оформление на витрини, работа в киното, оформление на панаирни щандове и брандиране и декориране на събития, кафе-галерия.

Кое Ви вдъхнови да създадете школата по графичен дизайн?

Винаги съм си мечтала да работя с талантливи и мотивирани ученици и това като по чудо се сбъдна, когато кандидатствах в ОДК за посочената позиция точно с моя профил – като на магия.

Какви умения придобиват учениците Ви по време на занятията в школата?

Най-вече да са смели и да разберат, че всичко могат и че са на една ръка разстояние от мечтите си. Програмите са просто инструмент за нашето творчество.

Разкажете и за дейността на школата.

Започнахме с основни проекти, които да ни дадат първоначалните знания за програмите и оттам – надграждаме. Стремя се темите да са интересни и да провокират творческото мислене на учениците.

Как протича едно занимание по графичен дизайн?

Обикновено поставям задача, като давам основни инструкции и работя на екран заедно с тях. Друг път поглеждаме към историята на изкуството и се запознаваме с важни периоди. Децата работят до завършване на проекта, обикновено в рамките на едно занятие, но има и изключения. Понякога довършват у дома.

Необходими ли са предварителни познания в сферата на графичния дизайн за присъединяване към школата?  

Необходимо е единствено желание и любопитство, всичко започва оттам.

Интервю на Милица Иванова, репортер на вестник „НахОДКи“