Валерия Василева: Журналистите трябва да притежават критично, рационално и аналитично мислене

Архив Вдъхновяващи срещи Вестник "Находки" Литературен клуб и младежки медиен център "Касталия" Школа по гражданско образование "Детски и младежки парламент - Европейски мост"

„Журналистите трябва да притежават критично, рационално и аналитично мислене“. Това заяви по време на срещата си с редакционната колегия на вестник „НахОДКи“ Валерия Василева – дългогодишен редактор, журналист и експерт в областта на комуникациите. „Не се доверявайте на първата си емоционална реакция. Подхождайте рационално към информацията, която получавате. Опитайте се да вникнете в съдържанието, да видите кой е източникът й. Помислете също и какви са възможностите да бъде проверена. Журналистите е добре да имат собствени канали за проверка на информацията“, каза пред възпитаниците на медиен клуб „Касталия“ и школата по гражданско образование „ДМП – Европейски мост“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, Василева. Тя е оптимист, че с времето всеки може да се научи да различава фалшивите новини. „Повече ме притеснява недостатъчната информация и цензурата“, сподели водещата на предаването „Златното сечение“ по Радио Варна, която е също магистър по психология и сертифициран консултант по личностно развитие.

Валерия Василева бе гост в 41-то издание на проекта „Вдъхновяващи срещи“, по който възпитаници на школите на ОДК имат възмъжност да се докоснат, разговарят и да работят по общи инициативи с изявени имена от културния и обществен живот на страната и чужбина. Проектът „Вдъхновяващи срещи“ стартира през октомври 2018 г. и до този момент повече от 50 популярни личности са били част от него.

В края на онлайн събитието, проведено чрез платформата Google Meet, Валерия Василева отговори на въпросите на присъстващите. Веднага след отпадането на всички ограничения около пандемията с Ковид-19, тя обеща да се срещне и присъствено в студиата на Радио Варна със своите млади колеги, като ги посъветва никога да не спират да бъдат търсещи хора и да продължават своето развитие.

Инициатор, организатор и водещ на „Вдъхновяващи срещи“ е Емилиян Ялъмов.