Българският фолклор и музиката за кино

Архив

 

Две творчески групи от Общински детски комплекс, гр. Варна си дадоха среща в обмяна на знания за българския фолклор. Детският хор при ансамбъл „Българче“ с ръководител Надежда Николова и киношкола „Братя Люмиер“ с ръководител Елица Матеева.

Всеки от преподавателите бе подготвил презентация, свързана с темата. Децата чуха музиката от филма „Гладиатор“ на режисьора Ридли Скот с Ръсел Кроу и Хоакин Финикс, в която един от комозиторите е австралийката Лиза Жерард, издала заедно с „Мистерията на българските гласове“ съвместен албум „БучиМиш“, от който малчуганите чуха също композиции. След това Елица Матеева разказа за включването във филма на канадеца Дени Акркан „Исус от Монреал“, изпълнението на Стефка Съботинова „Притури се планината“. Бе пуснат и откъс от филма, в който е включена песента. Децата се запознаха и със съвместната работа между композитора Горан Брегович и режисьора Емир Кустурица около музиката към филма „Ъндърграунд“, в която участват и българските изпълнителки – сестрите Людмила и Даниела Радкови.

След лекторската част, последваха две изпълнения на децата от хора, а техните приятели от киношколата заснеха любителско клипче с интерпретацията им в час. На финала децата от двете творчески формации направиха упражнение, свързано с разположение на обектите в пространството и добрия кадър.