Божана Станева от кино школа „Братя Люмиер“ с III награда за радиожурналистика от XI Национален конкурс „Григор Попов“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Божана Станева, възпитаник на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е удостоена с III награда в раздел „Радиожурналистика“ от XI Национален конкурс за ученическа журналистика „Григор Попов“ в гр. Разград. Ученичката ще получи своето отличие на специална церемония, която ще се състои на 31 март т.г.

Божана е отличена за интервюто си с актрисата Йоана Буковска – Давидова, което бе и неин прощъпулник в рубриката „Камер(а)тон“, която децата от кино школата на ОДК водят в предаването на Радио Варна „Улица „Събота“.

Вече 6 месеца чрез рубриката се документират най-интересните части от срещите, които техният художествен ръководител Елица Матеева организира с режисьори, актьори, писатели, продуценти, хореографи, поети и др., с намерението кръгозора на учениците да надскача кинематографичното.

„ Идеята да правим подкасти е свързана с интереса ми към радиото, защото съм имала възможност да работя в Радио Варна и както се казва радиото никога не се забравя. Продължавам да участвам в радио живота на варненската медия с ежемесечната рубрика на кино наблюдател  в предаването „Улица „Събота“, затова ми се искаше моите ученици да осъзнаят, че работата със звук е завладяваща, донякъде наподобяваща на монтирането на епизоди в картина. Подкастите им позволяват да започнат да работят и с програми за обработка на звук. Радиото е спектакъл от звуци, а звуците създават неповторима среда, научиш ли се да работиш с нея, ще се научиш и на усет към монтажа.“,  споделя Елица Матева.

И докато малките кинематографисти са в очакване на следващия гост, покрай обсъждането на последните „Оскари“, техни анализи за номинирани филми с Оскар-2023 бяха публикувани в сайта за кино kinoto.bg.

Георги Димитров анализира „На западния фронт нищо ново“

https://kinoto.bg/bg/articles/novini-i-sabitiya/-na-zapadniya-front-nishto-novo-voynata-sreshtu-mira?fbclid=IwAR2HggljGFzhpXgCvcaF0nX8Hi9erU-7Cerk_5dOTJbuMhwJuHJhFTPD0Gg

Божана Станева писа за „Да живееш“

https://kinoto.bg/bg/articles/novini-i-sabitiya/-living-smisalat-na-zhivota?fbclid=IwAR2vQhpxRS2uw97h9DYYwjGB32ZQNGLAUyVs_ehjIW_WHaZogYWqLQb5OJc

Александра Славова за „Империя на светлината“

https://kinoto.bg/bg/articles/novini-i-sabitiya/-imperiya-na-svetlinata-mezhdu-tamninata-i-svetlinata-na-spomenite?fbclid=IwAR2NCQGPeAJPtrCA0w-0N16DzIRZsWLDrly0bXeg6_9fU5vqBTo9DXAy5Vs

Естествено не бе подминат и един от най-добрите сериали през последните два месеца – първи сезон на „Последните оцелели“, за който Симона Грънчарова разказва чрез рецензия .

https://kinoto.bg/bg/articles/novini-i-sabitiya/-poslednite-otseleli-otkriy-neobiknovenoto-v-obiknovenoto?fbclid=IwAR3oNfAvsutE7Fh5fkKQfSWE3T7Pl2H33neTN8rjHopVBb6vMk1XXe4Ufl0