Бистра Бъчварова: Новите технологии ни помагат в обучението

Архив Студио "Балет"

Обучението онлайн  дава възможност на децата да се запознаят с методиката на класическия танц. Правилно да изписват  терминологията на френски език , да обърнат  внимание на всяка част от  екзерсиса . Чрез новите технологии показваме всяко движение на забавен каданс, особено това ни помага при скоците, където добре се вижда техниката на изпълнение.

Запознаваме се с историята на балета – кога и как възниква. Изучаваме  композиторите, писали музика за балети, хореографите които са ни оставили класическото наследство.

Показваме и коментираме най -значимите балети. Четем либретата им. Заучаваме основните вариации в тях (бавно и в детайли). Обръщаме внимание както на известните балерини и балетисти,  така и  изгряващи в момента млади танцьори . Разглеждаме най-известните оперни сцени и най-добрите балетни училища по света.  Следим и новите течения в неокласиката.  Учим се да загряваме правилно,   да подготвяме палците си за работа,   да се гримираме, как да си направим репетиционен кок и видовете прически, според стила на балета. Разглеждаме  костюми и се учим как да ги съхраняваме. Обръщаме внимание и на характерния танц – видове, методика, характер. Разучаваме  исторически танци и движения от неокласиката. Показвам на децата и виртуозни изпълнения. Давам домашна работа и поддържам децата във форма, докато се завърнем отново в залите.

Бистра Бъчварова, ръководител на студио „Балет“