Бинарен урок между фотографска школа „Позитив“ и кино школа „Братя Люмиер“, посветен на документалното кино и фотографията като катарзис

Архив Кино школа "Братя Люмиер" Школа по фотография "Позитив"

Снимки:  Елица Матеева,  Петър Йорданов-фотографска школа „Позитив“

Първият бинарен урок между двете школи се състоя на 1 декември 2018 г. Тогава художественият ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ Елица Матеева предлага да  разкаже за невероятните приключения на бразилския фотограф Себастиао Салгадо. Това тя прави чрез киното на Вим Вендерс. Четири години по-късно, но този път по инициатива на художествения ръководител на фотографска школа „Позитив“ Елвира Георгиева, Елица Матеева отново показа историята на Салгадо.

Фотографът Себастиао Салгадо (р. 1944) има зад гърба си 40-годишен професионален път, посетил е 100 страни и е запечатал на лента някои от най-трагичните събития в съвременната история на света, уловил е духа на времето в много забравени от Бога места, където оцеляването е кауза. След толкова драми, натрупани във фотографските му архиви и задръстили душата му с угнетителна скръб, той започва да търси отчаяно изцеление на собствените си рани. Открива го във фермата на дядо си в бразилския щат Минас Жераис, където се установява през 90-те години на ХХ век. Заедно със съпругата си Лелиа той основава Институт Земя, като залесява обширен терен, опустошен от човешкото отношение. Следващата крачка е изложба и албум Genesis, с които показва красотата на дивата природа и малко познати племена в недостъпните кътчета на планетата.

Децата научиха много за катарзисите, през които преминава всеки творец и бяха възхитени от фотографиите на Салгадо.