Бинарен урок между, посветен на анимацията на Теодор Ушев, проведоха школи на ОДК

Архив

По инициатива на Елица Матеева, художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ децата от няколко школи едновременно осъществиха в електронна среда урок, свързан с творчеството на Теодор Ушев – български аниматор, живеещ в Канада, номиниран два пъти за престижното отличие „Оскар“. Преди месец Теодор Ушев беше обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години. Признанието е от водещи експерти в областта на киното, журналисти и критици след проведена анкета от организаторите на фестивала “Animac”.

Децата се запознаха с биографията на художника-аниматор, видяха следните филми по време на урока: Sonambulo The Sleepwalker, в който абстракция и сън се преплитат в движения, а картинността наподобява света на Пикасо и Миро,  „Живот в кутия“ – ироничен поглед на твореца за живота ни по време на изолация и „Сляпата Вайша“- първата номинация за „Оскар“ през 2017, запознаха се с работата му по време на второто предложение за Оскар „Физика на тъгата“. Интересното е, че двата филма са провокирани от творчеството на писателя Георги Господинов. Елица Матеева запозна своите слушатели и с най-интересното около снимачния процес от лятото на 2020 г., когато Теодор Ушев бе в България и засне новия си пълнометражен дебют „φ1.618“, чиято премиера се очаква през 2022 г., а в главните роли са Деян Донков и Мартина Апостолова.

Бинарен урок между кино школа „Братя Люмиер“ и школите по изобразително изкуство „Палитра“, „Импресия“, Школа по конструиране „Сръчни ръце“ и школа по етнография и народни занаяти „Творилница“.

На финала на тази увлекателна среща, преподаватели и деца зададоха въпроси към художника, които заедно с въпросите на децата от кино школа „Братя Люмиер“ благополучно достигнаха до Теодор Ушев. Световноизвестният аниматор обеща много скоро да отговори на любопитната аудитория.