Бинарен урок между ДЮТ „Златното ключе“ и Кино школа „Братя Люмиер“

Архив Детско-юношески театър "Златното ключе" Кино школа "Братя Люмиер"

Поредният 10-ти бинарен урок между младите театрали и кинематографисти премина под знака на невероятния Алфред Хичкок – кинорежисьорът, за който съспенсът е запазена марка. Лектор и модератор на срещата бе Елица Матеева – ръководител на кино школа „Братя Люмиер“. След тази среща възпитаниците на школите вече знаят, че: Алфред Хичкок е носител на Оскар за цялостно творчество през далечната 1979 г., че в „Птиците“ главен герой са птиците, затворени в клетка, а поговорката, че зад всеки успял мъж стои една велика жена е в сила и за майстора на напрегнатото очакване, защото съпругата на Хичкок (Алма Ревил) е негов сценарист и помощник в монтажа. Младежите се запознаха с едни от най-важните черти в творчеството на режисьора и с някои от емблематичните му филми.

Възобнови се и рубриката „Децата и госпожата питат“ в кино школа „Братя Люмиер“ с първи гост Албена Свещарова – експерт в света на модата, преподавател, чието име се свързва с  млади, талантливи дизайнери от Професионална  гимназия по текстил и моден дизайн във Варна. Госпожа Свещарова увлекателно въведе аудиторията  в костюмите и дизайна, характерни за киното на Педро Алмодовар. С Елица Матеева коментираха визията в премиерния за България филм на Алмодовар „Човешкият глас“. Пред кинематографистите бе представена и биографията на британската актриса Тилда Суинтън – изпълнител на централната  роля във филма на Алмодовар, а госпожа Свещарова разказа за актрисата, която е и любим модел в различни модни линии.

Следващият гост в рубриката „Децата и Госпожата“ питат  ще е доц. Снежина Петрова-една от най-интересните театрални и кино актриси, а от 2012 г. тя е ръководител на департамент „Театър“ в НБУ.