Бинарен урок “Хейтърството срещу емпатията”

Uncategorized

Съвременна и интересна тема, която много вълнува съвременното общество, дискутираха юношите  от школите „Европейски мост”, ДЮТ „Златното ключе”, ЛК „Касталия“ и школа по фотография „Позитив”.

Присъстваха госпожа Монка Николова – директор на ЦПРЛ-ОДК,гр. Варна и учителите Долорес Коева, Магдалена Маркова, Сия Папазова и Елвира Георгиева.

Модератори на дискусията бяха  зрелостниците от школа „Европейски мост”  Ралица Шопова и Александра Генчева.

Много оживено бе коментирано явлението „хейтърска култура”. Децата проявиха дълбоки познания в тази област и изказаха категорично своята позиция, осъждаща хейтърството. Световният хуманизъм е в опасност. Явлението прониква навсякъде в съвременния живот: в литературата, в изкуството, в бита, в училището….Модерно е сега да мразиш, модерно е да ненавиждаш, модерно е да мъстиш. Срещу това проявление може да противостои  само великодушието, милосърдието, състраданието, доброто, обичта. Учениците дълго разсъждаваха върху диалектичната двойка „Добро и зло” и се обединиха в тезата, че едното не може без другото, и че бойното поле на тази битка е самата човешка душа.

Съвсем логично дискусията премина в областта на емпатията като висше проявление на добротата. Да обичаш другите е нравствен подвиг. Цитирана бе арменската крилата фраза: ”Цават арнем”, която в превод означава „Да ти взема болката”. Участниците в дискусията говориха за необходимостта от баланс в човешките отношения, сдържаност на емоцията, активна работа на ума в посоката на утвърждаването на доброто. Стигнаха до извода, че съвременният свят усеща кислороден глад за добро и милосърдие. По време на анализите и споровете, „ключетата” Веселина Скопчанова, Елица Горанова, Антония Ганева изпълниха три разказа от български автори в посока на емпатията към рода, природата и съвършено непознатия човек, приемайки неговата болка като своя. Всички бяха  искрени, съсредоточени и израснали в мисленето и емоцията си.

Госпожа Николова благодари за смисления разговор- дискусия и подчерта, че мястото, където младите хора могат да се научат да обичат и уважават ближния си, е в Детския комплекс.

 

фотограф: Димитър Дудренов от школа по фотография „Позитив“