Бинарен урок в храм “Свети Николай“

Архив

На 24.11.2018г.  ученици от Школа православни християнски традиции и ценности  с ръководител Владимир Николов и Школа по фотография „Позитив“ с ръководител Елвира Георгиева проведоха бинарен урок. Той бе на тема „Иконите в храма”.

Учениците от ШПХТЦ запознаха учениците от школа „Позитив“ с житиетата на Св. Великомъченик Георги Победоносец, на Св. Лука Войно Ясенецки, който е почти наш съвременник – лекар хирург и епископ, на Св. Феодор Ушаков – адмирал от руският флот и на Св. Николай, чието име носи морският ни храм във Варна.

Отец Василий поздрави учениците и им каза, че светиите са хора като нас, но са работили много над себе си и са се стремили към святост. Отецът сподели също, че всеки от нас  може да стане светец, ако работи над себе си и ce стреми към съвършенство.

Г-н Николов запозна децата с историята на храма, а г-жа Георгиева даде препоръки  за заснемане на иконите  и стенописите.  Да се снима на по-специфична светлина е голямо предизвикателство за учениците.  Запалените свещи, особено светлината от прозорци със цветни стъкла дават много интересни ефекти.  За младите фотографи това беше много интересна практика.