Бинарен урок „Библията – истина, или мит“ в СУ „Гео Милев” – Варна

Uncategorized

Бинарен урок по български език и литература на тема „Библията – истина, или мит“ се проведе на 21.10.2016 г. в СУ „Гео Милев” – Варна, пред учениците от V„ж“  и V „г“ клас и техните преподаватели  по БЕЛ –  Самуила Добрева, Емилия Кателиева и  Стойка Димова – учител в школа „Православни християнски ценности и традиции“ към ЦПЛР-ОДК, гр.Варна.

           Целта на занятието е децата сами да изградят мнение дали Библията е мит или реалност. Припомниха си изучавания „Библейски мит за Сътворението“, след което г-жа Димова им представи другата страна на Божието Слово – Библията като абсолютна истина. Учениците  видяха и  се докоснаха до копия на стари ръкописи, написани върху папирус, пергамент и хартия, учебник по Вероучение от1943 г., по който са учили техните прабаби и прадядовци в училище, когато дисциплината е била задължителна. Учениците преписаха стих от Библията по начина, по който е бил преписван в древността и  се увериха колко трудоемко е било.

На края на учебното занятие децата получиха подарък от г-жа Димова – книгата „Необикновената история на Библията”. Подаръци имаше и за специалните гости – Албена Павлова, директор  на СУ „Гео Милев”  получи Библия на Св.Синод на БПЦ от2012 г.,  Монка Николова – директор на ЦПЛР-ОДК, както и Самуила Добрева и Емилия Кателиева  получиха  книгата „Еволюция или сътворение” на проф.д-р Дечко Свиленов.

Надяваме се този тип съвместни уроци да станат честа практика, защото се приемат с огромен интерес от учениците и са от полза за тяхното личностно развитие.