Берлин през моите очи

Uncategorized

26.03.2018г.

      4:10ч. – ние, учениците от „Европейски мост”, се качваме на микробуса, който ще ни закара в Букурещ, а от там ще се качим на самолета до крайната ни дестинация, европейската столица Берлин.

       11:00ч – вече сме на летището в Букурещ, удобно настанени в самолета, и чакаме пилотът да уповести нашето излитане.

       И ето, че вече сме във въздуха, летим към Берлин. Но нека преди да кацнем да ви разкажа малко за самия град, все пак понякога хората са склонни да си изграждат грешна представа за дадено нещо. Както и по-късно сами се уверихме, Берлин не е типичният германски град. Той е мегаполис, събира в себе си хора от различни точки на света. Не е и като други европейски столици, които те поразяват с удивление веднага щом ги видиш. Берлин е различен.За да разкриеш неговата същност, ти трябва да се поровиш. Това е град, който те приканва да го опознаеш, да вникнеш в неговата история и култура, точно както направихме ние от Европейски мост.

        С тази кратка история неусетно кацнахме в германската столица, която ни посрещна със слънце. След като се настанихме в хотела използвахме свободното си време да се разходим по берлинските улици, но и да си починем, защото през следващите дни ни очакваше всичко друго, но не и безделие.

        На следващия ден, след ранна закуска в хотела, беше време да видим истинското лице на Берлин. След като към нас се присъединиха още 3 европийци, Ева, Мира и Веско, разгледахме Берлин от птичи поглед като се качихме на Телевизионната кула (Fernsehturm Berlin), видяхме артефакти чак от древен Вавилон в музея на Пергамон (Pergamonmuseum), застанахме лице в лице с някога обитващите нашата планета динозаври в природонаучния музей (Museum für Naturkunde) и се порадвахме на малко свободно време.

         Третият ден от нашия престой беше най-важният. Облечени официално, ние се насочихме към Посолството, където се порадвахме на българското гостоприемство и проведохме дискусия с българския посланик Ради Найденов. След тази среща си починахме в берлинския мол и се насочихме към монумента в памет на загиналите евреи. Видяхме и Бранденбургската врата, символ на Берлин и цяла Германия. Решихме да се скрием за малко от лошото време в едно кафене наблизо и да се подкрепим с чаша горещ чай след което беше време да посетим Бундестага. Имахме възможността да ни разведат из тази запомняща се сграда, да видим къде германските парламентьори създават закони и заседават. Качихме се и на купола и се порадвахме на Берлин отвисоко.

          На четвъртия ден от нашия престой програмата ни отново беше пълна. Първо, успяхме да се снимаме с Ангела Меркел, Джони Деп и куп други известни личности в Madame Tussauds. Сърцата ни се разтуптяха от страх и вълнение в Berlin Dungeon, благодарение на актьорите и декора. Отново се докоснахме до берлинската история като посетихме Little Big City – от красивите дворци до падането на Берлинската стена, видяхме всичко това в детайлни макети. В Sea Life се порадвахме на различни представители от дълбините и дори може да се каже, че метафорично поплувахме с тях в Aqua Dom. След малко свободно време беше настъпил моментът и за последната забележителност за деня – Берлинската стена. Някога разделяла хората и бележила границата между Източен и Западен Берлин, сега тя се е превърнала в платно, на което човек може да изрази своите мисли и чувства. Ние, Европейски мост, също успяхме да съборим стената, макар и метафорично.

           Настъпи и последният ден от нашия престой в германската столица. В последните оставащи часове някои от нас посетиха зоологическата градина (Zoologischer Garten), а други се порадваха  на берлинските улици. След като изпратихме нашите европейци, Ева, Мира и Веско, отново се озовахме на летището. Берлин ни изпращаше така, както и ни посрещна – със слънце. Тези дни в Берлин минаха така неусетно.

          16:40ч. – вече всеки седи на своето място в самолета и чака да се отлепим от земята, за да стигнем до Букурещ, а от там и до Варна. Нашият самолет се рее високо над облаците, още дори не сме върнали, а ние вече знаем коя ще бъде следващата европейска столица, която ще посетим…

          Вечерта ни в Букурещ премина в един чудноват хостел. Събрахме сили и се подготвихме за следващата сутрин, когато се върнахме обратно в България. Макар и с леко забавяне от наша страна, Варна все пак ни чакаше и ни посрещна със свежия си морски въздух.

Златина Илиева