„Бащата“ на легендарното предаване „Като лъвовете“ си припомни детството

Архив Вдъхновяващи срещи

Снимки: Емилиян ЯЛЪМОВ

Големият актьор и режисьор Николай Априлов гостува на театралните школи на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.  Пред възпитаниците на ДЮТ „Златното ключе“, ТУ „Палечко“ и ТС „Вълшебната завеса“, „бащата“ на легендарното детско предаване „Като лъвовете“ се върна в детските си години и мечтите, които е успял да реализира с много труд.

Оказа се, че годините въобще не му личат заради младежкия дух, който е успял да запази и до днес. С усмивка той разказа за перипетиите си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (бел. ред . – сега НАТФИЗ), за работата си със своите възпитаници Явор Гърдев, Васил Василев – Зуека, Камен Воденичаров, Влади Въргала, Мариян Бачев и мн. др. Режисьорът отгърна завесата и за любопитни моменти около мюзикъла „Тримата мускетари“, който постави на варненска сцена преди няколко лета, както и за идеята, която реализира сега с театър „Българан“. Скоро варненци ще могат да гледат „Таборът се връща от небето“, където главната роля е поверена на Димитър Туджаров – Шкумбата.

Априлов отговори на десетките въпроси на учениците, даде им ценни напътствия, които да следват по пътя към голямата сцена, снима се с тях и им раздаде автографи.

Срещата в двора на ОДК не бе по-малко вълнуваща и за художествените ръководители Сия Папазова, Маргарита Шишкова и Димитър Ялнъзов, които се познават с Априлов от години. Преподавателите му бяха подготвили подаръци, сред които и любимите на режисьора ягоди. Априлов си тръгна от ОДК и с луксозен албум, проследяващ историята на ЦПЛР, който му бе връчен от г-жа Григория Иванова, заместник директор на институцията. Организатор и водещ на събитието, което е част от проекта „Вдъхновяващи срещи“, бе Емилиян Ялъмов.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ!