Балерините от Варна над всички на „България танцува“

Uncategorized

Статията вижте тук

Балерините от Варна спечелиха първото място в класическия танц в Димитровград.

Първи по рейтинг на Осмото издание на фестивала „България танцува“ станаха грациите от варненското балетно студио „Бъчварова“. След тях се наредиха домакините от „Галаксико“, а трети станаха момичетата от школата за класически балет „Несебър“.

Варненки заслужиха и стипендиите за даровити деца на образователното министерство в класическия балет. По 135 лв. месечно в рамките на 1 г. ще получават: Веселина Данева от НУИ „Добри Христов“, Антоана Петрова и Ангелина Сергейко от балетно студио „Бъчварова“.

Общо 42 формации и близо 1000 танцьори от цялата страна участват на фестивала, който продължава и в неделя. На него ще бъдат раздадени общо 9 стипендии за даровити деца и множество специални награди.

Първият ден от феста ще се запомни и с бенефиса на примата на „Галаксико“ Ивета Бинева. Дванайсетокласничката сложи емоционален край на танцовата си кариера с чувствено изпълнение в зала „Младост“ което развълнува до сълзи нейният хореограф Тихомир Митев и танцьорите от школата. Сега Бинева насочва усилията си към предстоящите матури и кандидат-студентските изпити в НСА, където тя иска да следва в специалност „Кинезитерапия“.