Астрофотографът Емил Иванов разкри цветовете на Космоса пред възпитаниците на школа „Позитив“

Архив Вдъхновяващи срещи Школа по фотография "Позитив"

Снимки: Емилиян Ялъмов

С цветовете на Космоса се запознаха младите фотографи от школа „Позитив“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Това стана по време на срещата им с г-н Емил Иванов – един от седемте най-добри тенори в света, който се занимава професионално с астрофотография.

Иванов,  който е пял на сцените на Арена ди Верона, Терми ди Каракала, Мачерата, а в продължение на десетина години е бил солист и на Виенската Щатсопер, показа на учениците уеб страницата на обсерватория „Ирида“, където има подробна информация за неговата научна дейност и богат снимков архив.

Фотографите на ОДК видяха и уникален кадър на Емил Иванов, обявен за „Фотос на деня“ в престижната рубрика на НАСА.

Възпитаниците на инж. Елвира Георгиева научиха също, че за да се направи качествена снимка на космически обект са необходими много търпение, професионализъм и модерна техника. Първоначалните снимки преминават сложна допълнителна обработка и така се получават красиви палитри от цветове.

В края на 2022 г. Емил Иванов откри своя самостоятелна фотографска изложба, озаглавена „Виж звездите“. Тя включва 30 фотографии на звездното небе, а най-дългата експозиция е отнела десетки часове. Изложбата е част от програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера – Варна, и ще бъде посетена от възпитаниците на школа „Позитив“ през следващите дни.

Това  не бе  първото гостуване на Емил Иванов в ОДК, осъществено по проекта „Вдъхновяващи срещи“.  Преди 2 години Емил Иванов бе гост на младите художници от школа „Импресия“ в арт центъра на ЦПЛР. Тогава астрофотографът запозна  възпитаниците на г-жа Илиана Бораджиева с любопитна информация, свързана с галактиките, Слънцето, Луната, Млечния път. В специална презентация всички видяха планетите от Слънчевата система и различни съзвездия.

Инициатор и водещ на проекта „Вдъхновяващи срещи“, който вече има над 50 свои издания, е Емилиян Ялъмов.