Албена Маркова – Таис разкри магията на пейзажната фотография пред школа „Позитив“

Архив Вдъхновяващи срещи Школа по фотография "Позитив"

Снимки: Албена Маркова – Тайс

Албена Маркова – Таис, която е една от най-големите дами в родната пейзажна фотография, се срещна с възпитаниците на школа „Позитив“ и техния ръководител Елвира Георгиева. Маркова взе участие в първата видеоконференция по проект „Вдъхновяващи срещи“, който също премина в електронна среда от разстояние.

Таис разказа на учениците за своите първи стъпки с обектива, изложбите, отговори на любопитните въпроси на децата и им даде ценни съвети за бъдещата им реализация.

„За да станете професионални фотографи е нужна отдаденост. Това ще отнеме много от свободното ви време, но трябва да сте готови да платите цената“, сподели Албена Маркова.

Тя разгърна и свой електронен албум със снимки от различни точки на света, който разкри магията на пейзажната фотография. Маркова обеща да се срещне и присъствено с децата, когато отпаднат ограниченията във връзка с пандемията. Гост на събитието бе Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна, а водещ – Емилиян Ялъмов, инициатор на проекта.

„Вдъхновяващи срещи“ стартира през учебната 2018/2019 г. и до този момент на различните школи са гостували над 30 изтъкнати имена от културния и обществен живот на страната и чужбина. Сред тях са Йордан Караджов, Васил Найденов, Койна Русева, Кръстю Лафазанов, Теди Москов, Георги Тошев, Диана Любенова, Давид Перес, Барбара Виторелли и мн. др. 2021 г. също се очертава да бъде много интересна и вълнуваща. Потвърждение за срещи с учениците вече са дали редица известни личности, които ще направят своите включвания през идните седмици и месеци.