Актрисата от НТ „Иван Вазов“ Гергана Змийчарова на гости в кино школа „Братя Люмиер“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Божана Стоянова

Актрисата, художник, сценарист и фотограф Гергана Змийчарова бе най-неочакваният гост в рубриката „Децата и Госпожата… питат“. След като група от най-активните почитатели на различни събития люмиерчета посетиха спектакъла на трупата на Габровския театър „Жана д’Арк” през изминалата седмица, Елица Матеева покани Гергана да гостува на децата. Спектакълът има интересна история и за периода от 8 години зад гърба си е покорил сърцата на много зрители. Под режисурата на своя съпруг Петринел Гочев, Гергана Змийчарова е номинирана за „водеща женска роля“ като Жана д’Арк  с „Икар“ през 2015 г. От 2017 г. Гергана е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където дебютната й роля е Милкана в „Майстори“ от Рачо Стоянов.


Младежите бяха впечатлени от нейната роля и й задаваха различни въпроси. Гергана им разказа за първите си години като студентка по режисура в НАТФИЗ, за напускането на Академията, за професионалните й проекти като фотограф, за наградите й в тази област, за връщането й към театъра и завършването й в НБУ, където й преподават Цветана Манева, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова. Актрисата говори още за голямото си семейство и за украинските семейства, които приютяват с Петринел Гочев, както и за най-новата им съвместна авантюра – дебютният им филм „Българския кораб потъва в бурно море“. Гергана е сценарист на продукцията, но и играе една от главните роли, а съпругът й е режисьор на филма. Лентата тръгва от 3 март в разпространителската мрежа на родните кино салони.

Децата показаха свои късометражни филмчета на Гергана, а художествената ръководителка на школа „Братя Люмиер“ им помогна за следващия им подкаст. Учениците бяха възхитени също от физическата подготовка на Змийчарова и от  спортните й умения по Крав Мага – система по самоотбрана, възникнала в Израел.

„ Не се отказвайте и следвайте мечтите си, ако вярвате в тях силно, всичко ще се сбъдне!“, им пожела Гергана.